Viena tiesios nugaros paslapčių.

10308194_511989848913045_6291945210500328541_nMūsų gyvenimas susideda iš smulkmenų, pvz. mūsų uodegikaulis. Kai kurios smulkmenos ne tokios smulkios, pvz. juosmens raumuo (m. psoas didysis ir mažasis). Tai tik vienas raumuo, tiesa, iš abiejų pusių, palyginus su bendra mūsų kūno raumenų mase.

Įsivaizduokite raumenį, kuris jungiasi prie 12-ojo krūtininio slankstelio, kiekvieno juosmeninės dalies slankstelio, turi ryšį su diafragmą, pereina per pilvo ertmę, ant dubens kaulų, ir pasibaigia kojoje, ant šlaunikaulio. Tai ir yra psoas.

Jo dėka mes pakeliame kojas vaikštant ar bėgant. Jis padeda kūnui išlaikyti vertikalią padėtį, palaiko stuburą, padeda stuburui pasisukti (torzija). Psoas nemėgsta stereotipinių judesių, ilgo sėdėjimo, varžančių drabužių, visko, kas priverčiajį susitraukti, sutrumpėti. Tačiau jį būtinai reikia ištempti.

Šešios priežastys susimąstyti apie psoas sveikata:iliopsoas-m

  1. Labai svarbus laikysenos raumuo – sudaro užpakalinę dalį „stuburo raumenų korseto“. Maža, kad neleidžia stuburui išsikreipti, bet pvz. Jūs „kačalinatės“, norit „sixpack‘o“, bet nieko neišeina, pilvas kaip varlės pučiasi į priekį – tiesiog psoas silpnas, susitraukęs ir neišlaiko „korseto“.
  2. Kadangi jungiasi prie visų juosmens slankstelių, psoas sutrumpėjimas tempia slankstelius į priekį, pasidaro hiperlordozė – taip sakant, atvirkštinė kupra. O to pasėkoje skauda nugarą, iki radikulitinių skausmų. Žmogui su nugaros skausmu atlieka rentgeną arba KT ir nieko neranda – o nervinė šaknelė yra užspausta suspazmuoto m. psoas. Šios priežasties nepašalinus ilgainiui formuojasi osteochondrozė. Taip pat spaudžiami vidaus organai.
  3. Kai atsiranda spazmas, vienoje pusėje vystosi skoliozė ir slankstelių torzija (slankstelis ne tik pasistumia į šoną, bet ir pasisuką apie savo ašį). Rezultatas – skausmai.
  4. M. psoas prasideda nuo krūtininio-juosmens perėjimo, vietos, kuriojeišeina šaknelės įnervuojančios vidaus organus. Dėl psoas disfunkcijos užspaudžiami šie nervai ir atsiranda vidaus organų darbo sutrikimų (virškinimo sutrikimai, tulžies pūslės dikinezija, kasos problemos). Taip pat, kadangi psoas palaiko mūsų pilvo sienas, bet kuris šio raumens sutrikimas veda prie organų topikos (vietos) pasikeitimo, kas vėlgi neigiamai veikia sveikatą (ypač tai liečia inkstus, šlapimtakius, ginekologiją). Visos šios problemos sunkiai koreguojamos nepašalinus psoas įtampos.

    iliopsas bursitis pain pattern. MendMeShop TM  ©2012

    iliopsas bursitis pain pattern. MendMeShop TM ©2012

  5. Sutrumpėjus šiam raumeniui iškreipiama dubens padėtis, kas sukelia didesnę apkrovą vienai iš kojų kelio bei klubo sąnariui. Vystosi tos pusės sąnario uždegimas, skausmas, artrozė.
  6. Dėl glaudžios anatominės sąsajos su diafragma, gali vystytis diafragmos veiklos sutrikimai. Tai paveikia mūsų kvėpavimą. Kvėpavimo sutrikimai sukelia stresą organizmui bendrai, didiną baimės jausmą, nėrimą.

Tam, kad išvengti problemų ateityje, būtina atpalaiduoti m. psoas prieš atsirandant jo sąlygotiems kitų struktūrų pakitimams. O paties raumens sutrumpėjimo profilaktikai reikia jį kasdien ištempti.

https://www.youtube.com/watch?v=yfswfLuW_tI – tempimo variantas.

5 komentarai apie “Viena tiesios nugaros paslapčių.

  1. Atgalinė nuoroda: Dar viena tiesios nugaros paslapčių. | mindofyourbody

  2. Atgalinė nuoroda: Trijų žingsnių programą. | mindofyourbody

  3. Atgalinė nuoroda: Penkios priežastys, kodėl Jums skauda nugarą. | mindofyourbody

Parašykite komentarą