Klinikinis atvejis. Vienas iš daugelio.

headache trigger pointsKas bendro tarp gerklės skausmo, slogos ir akių ašarojimo? Peršalimas. Dažniausias variantas, be abejo. Tačiau šiandien noriu papasakoti ne apie tai. Klinikinis atvejis. Iš tikrųjų, vienas iš daugelio.

Pas mane, kaip pas minkštųjų manualinių technikų specialistą, kreipėsi pacientė dėl varginančių užsitęsusių gerklės skausmų, tinimo bei gumulo jausmo gerklėje, sunkumo ryjant. Be abejo, aš buvau ne pirmas žmogus, pas kurį ji atėjo. Prieš ateinant buvo sunaudotas antibiotikų kursas, panaudoti įvairūs purškalai gerklei, išbandyti aliejai, tabletės, priešalerginiai vaistai. Buvo konsultuota LOR gydytojo, kuris konstatavo patinimą gerklės bei nosiaryklės, tačiau priežasties nustatyti nepavyko, „galbūt alergija“. Pacientei taip pat buvo atlikta skydliaukės bei kaklo limfmazgių echoskopija, ieškant infekcijos žydinių, jokių pakitimų neaptikta.

Ištyrimo taktika tikrai buvo teisinga. Mes pradedame nuo dažniausių priežasčių, o tada jau galvojam apie sudėtingesnius dalykus. Tačiau, ką daryti žmogui, tokioje situacijoje, kai priežastis nenustatoma, bet ir simptomai nedingsta. Iš tikrųjų, liūdna būna ne tik pačiam žmogui, bet ir jį gydančiam gydytojui.

Ką gi aš aptikau? Gerklė tikrai buvo paraudusi, bet tik prisilietus prie kaklo, kad apžiūrėti kaklo limfmazgius aš radau labai įsitempusį ir skausmingą kaklo sukamąjį raumenį. Raumuo buvo pilnas trigerinių taškų.

Taigi, kaklo sukamojo raumens sindromas.Sternocleidomastoideus

Kaklo sukamasis raumuo yra didžiausias kaklo raumuo. Jis turi dvi galvas, kurios prasideda nuo krūtinkaulio ir raktikaulio bei pasibaigia ties smilkinkaulio spenine atauga bei pakauškauliu.  Susitraukęs vienos pusės raumuo suka galvą į priešingą pusę ir palenkia galvą į savo pusę; susitraukę abiejų pusių – atlošia galvą ir atkiša smakrą; gulinčiam žmogui kelia galvą.

Apart kaklo bei anksčiau aprašyto gerklės skausmo, šis raumuo gali būti daugelio nemalonių simptomų priežastimi, tarp jų:

  • Kaktos skausmas (įsitempusio raumens pusėje, vėliau plinta per visą galvą);
  • Sinusito požymiai – sloga, nosies užsikimšimas;
  • Akių ašarojimas, konjunktyvito požymiai;
  • Regėjimo blogėjimas, kartais voko ptozė (nusileidimas);
  • Galvos svaigimas, kartais lydimas pykinimo, ypač sukant galvą.

Dėl ko atsiranda kaklo sukamojo raumens disfunkcija? Labai dažnai dėl mūsų pačių kaltės – netaisyklingos laikysenos, neteisingos pozos dirbant prie kompiuterio, neatsakingo vairavimo (staigiai stabdant), taip pat traumų padariniai, lėtinės įtampos pasekmės. Vystant holistinį požiūrį į kūną turiu pasakyti, kad priežasčių gali būti be galo daug, ir kiekvienu atveju ją reiki nustatyti individualiai. Ir tai yra labai svarbu tam, kad problema ateityje nesikartotų.

NeckSmartPhones-FINAL-11-18-2014

O grįžtant prie klinikinio atvejo, tai po pirmos procedūros pavyko pasiekti pilną simptomų išnykimą. O priderinus tinkamą mankštą, galima bus išvengti skausmų pasikartojimo.

4 komentarai apie “Klinikinis atvejis. Vienas iš daugelio.

  1. Sveiki. rasot ..voko nusileidimas.. o jei nuo gimimo tas voko nusileidimas,galimas variantas kad buvo to raumens trauma sunkaus gimdymo atveju,ir ar galima kazka pagelbet..? Ačiu

    Patinka

    • Sveiki! Voko nusileidimas nuo gimimo dažniausiai būna dėl gimdymo traumis, bet dažniausiai netvų sistemoje, bet vienarekšmiai atsakyti negaliu. Pagalbos galimybės priklauso nuo amžiaus, su vaikais paprasčiau su suaugusiais sudėtingiau, bet viskas labai individualu.

      Patinka

  2. Sveiki. Jau keli metai vargina gerklės skausmai,jaučiu vis gumula sutrinka rijimas. ašaroja akis,svaigsta galva. jei greitai pakeliu galva net akyse aptemsta. Loristai nieko nenustatė,skydliaukėje rado kalcinomines cistas. Metai iš metu joks gydimas nepadeda. perskaičiau jūsų straipsni ir visi simtomai sutampa,ar gali ir man buti ši liga?

    Patinka

Parašykite komentarą