Kaklas, osteochondrozė ir pratimai.

12074879_10153740183459182_5403502191181976251_nPagaliau, pagaliau, pagaliau! Štai ir nauji metai – naujas gyvenimas. Ir nors viena kalėdinė TV reklama teigia, kad ne visi geri dalykai prasideda nuo sausio pirmosios, kai kurie geri dalykai vis dėl to prasideda. Taigi prieš papasakodama Jums dar šiek tiek apie kaklo sveikatą noriu pasidalinti naujiena. Man nuo sausio pirmosios prasidėjo naujas gyvenimas – dirbsiu poliklinikoje tik puse etato. O tai reiškia, kad turėsiu daugiau laiko ir jėgų Jums. Šį perėjimą planavau jau seniai, taigi pasiekus negaliu nepasidžiaugti. Štai tokios naujienos.

O dabar atgal prie kaklo sveikatos. Kai rašiau apie kaklo sukamojo raumens sindromą sulaukiau daug klausimų. Bendrai pasvarsčius reikėtų plačiau pašnekėti apie stuburo kaklo srities osteochondrozę, kadangi lyginant su kitomis stuburo sritimis, kaklo srities osteochondrozė sukelia daugiausiai nėrimą keliančių simptomų. Poliklinikoje būna atvejų, kai ateina žmogus besiskusdamas galvos smegenų insultu, be abejo simptomai gąsdina, o paaiškėja kad tai TIK kaklo osteochondrozė.

Kaklo osteochondrozės simptomatiką galimą suskirstyti į dvį stambias grupes – vertebraliniai ir ekstravertebraliniai simptomai.

Vertebraliniai simptomai – tai skausmai bei diskomfortas kaklo srityje.

Ekstravertebraliniai simptomai – tai įvairaus pobūdžio diskomfortas už kaklo ribų – galvoje, pečiuose, krūtinės ląstoje. Jie gali būti kompensaciniai, refleksiniai bei mioadaptaciniai (dėl raumenų tonuso).

Kaklo srities slanksteliai skiriasi nuo kitų slankstelių tuo, kad jų skersinėsehead-and-neck-arteries-5433885927a17 ataugose yra skylutės, kuriomis eina slankstelinė arterija, kuri tiesiogiai maitina smegenis, taip pat vertebralinis nervas. Kai slankstelis yra pažeistas osteochondrozės problemos atsiranda ne tik dėl tiesioginio „druskų“ spaudimo į slansktelinę arteriją ar nervines šaknelės, bet ir dėl raiščių, kuriais slanksteliai jungiasi tarpusavyje, apkalkėjimo. Kaip žinia, raiščiuose yra receptorių, kurių dėka mes jaučiame kūno padėtį erdvėje. Kai raiščiai pažeidžiami, iš šių receptorių yra siunčiama patologinių (neteisingų) impulsų, į kuriuos kraujagyslės reaguoja spazmu – susitraukia. Visa tai sukelia daug ekstravertebralinių simptomų, tokių kaip galvos svaigimas, ūžimas ausyse, klausos sutrikimai, galvos skausmai (dažniau vienos pusės su akies bei skausmų, galvos odos jautrumu), pykinimas, metimas į šonus iki kritimų.

Taip, simptomai labai labai nemalonus, taip pat labai nemalonu girdėti traškėjimą sukant galvą. Taip pat nemalonu yra išgirsti priežastis, kurios sukelia kaklo problemas.

Apart traumų, pvz. neatsargus vairavimas, kaklo struktūras pažeidžia mūsų gyvenimo būdas.

Prieš barant save už tingumą ir nesportavimą aptarkime, kaip sau kenkia sportuojantys žmonės (kadangi tikiuosi, kad tie, kas skaito mano blogą, jau pradėjo sportuoti). Dažnai sporto salėje matau simpatiškus „prisikačalintus“ vyrukus stipria krūtine, tačiau jų pečiai kažkodėl yra suvesti į priekį, o ne atvesti atgal kaip turėtų būti. Sportuojantis žmonės dažnai daugiau susikoncentruoja ties viena raumenų grupe – „mylima“, o kitos „ne tokios mylimos“ gauna dėmesio nepakankamai. Atsiranda raumenų disbalansas. Tokiu būdų raumenų korsetas trikdo stuburo pusiausvyrą.

Behind-the-Neck-Press-Arnold

Na, prie Arnoldo tai nesikabinsiu.

Kita klaida – kaklas nemėgsta didelių judesių. Normoje kaklas turėtų suktis ant pirmo-antro kaklo slankstelių, o šios vietos judesių amplitudė yra pakankamai maža. Taigi visi didėli sukami ratai turėtų būti atliekami tiksliai žinant, ko norima pasiekti ir jaučiant, ties kuria vieta tas sukimas yra daromas.whiplash

Bet net jeigu Jūs reguliariai sportuojate ir darote tai teisingai, joks sportas negali kompensuoti blogos laikysenos darbe prie kompiuterio. O dauguma mūsų turi praleisti prie kompiuterio po septynias su pusę valandos per dieną. Joks net ir treniruotas raumuo tokios kančios neištvers. Sėdint prie kompiuterio/knygos/namų darbų reikia prisiminti atvesti pečius atgal ir toliau nuo ausų apačion, laikyti nugarą vertikaliai (galvą virš kryžkaulio, bet išlaikant fiziologinius stuburo linkius), pasistenkite nenuleisti galvos prie ekrano (apie galvos lenkimą jau rašiau). Tiesa, teisingas taškas, tiksliau taškai, ant kurių reikia sėstis yra sėdimieji gumburai.

Vis dėlto, šiek tiek kaklą mankštinti reikia, tai kaip tai daryti be žalos?

Tinka lengvas tempimas lenkiant kaklą į šonus, tačiau TURITE TIKSLIAI JAUSTI, KAD KAKLAS JUDA VIRŠUTINĖJE SAVO SRITYJE. Taip pat išbandykite izovoliumetrinius pratimus – tai judesys su pasipriešinimu:

  1. Abi rankas uždėkite ant kaktos. Bandykite lenkti galvą į priekį tuo patIsometric neck exercises after surgery metu švelniai priešindamiesi rankomis šiam lenkimui. Galvos nuleisti nereikia, tik užlaikyti pasipriešinimą apie dešimt sekundžių;
  2. Rankas ant pakaušio, galvą lenkiame atgal su švelniu pasipriešinimu. Kaip ir pirmajame pratime galvos atgal atlošti nereikia;
  3. Dešinę ranką padedame šiek tiek į priekį nuo dešiniosios ausies. Galva lenkiame į dešinę, priešinamės. Tą patį pakartojame su kaire puse.

Būtinai nepamirštame stiprinti ir kitas raumenų grupes, kad jos laikytų stuburą.

Ir tai turbūt nepaskutinis straipsnis apie kaklo sveiktą.

2 komentarai apie “Kaklas, osteochondrozė ir pratimai.

  1. Sveiki. Kodėl akcentuojate tik sėdimo darbo žalojančią įtaką kaklo slanksteliams?Juk yra ir kitokių darbų, kurie žaloja, pvz. kirpėjo poza dirbant. O šių trijų jūsų siūlomų pratimų pakanka, kad pagerinti kamuojamo kaklo osteochondrozės būklę?

    Patinka

    • Sveiki Birute,
      Jūs visiškai teisi. Visi darbai kurie yra susiję su statine padėtimi žaloja kaklą ir ne tik. Lygiai kaip ir neteisinga miego poza. Šie pratimai gali padeti, bet tikrai nėra panacėja.

      Patinka

Parašykite komentarą