Apie apribojimus ir santykį su kūnu.

My body is a cage
That keeps me from dancing with the one I love
But my mind holds a key.
(Arcade Fire)

Dirbu su kūnu. Kartais dirbu su dvasia. Priklauso nuo žmogaus nusiskundimų. Bet beveik visados matau abu.
Dažniausio žmogaus santykis su kūnu yra komplikuotas.
Mano santykis su savo kūnu buvo komplikuotas ilgą laiką. Pastaruoju metu pradėjau galvoti, kas pasikeitė kad šis santykis tapo labai paprastas. Mano santykis su maistu tapo labai paprastas. Santykis su sportu beveik paprastas.
Žiūriu į veidrodį. Matau apelsino žievelę, strijas, odos nelygumus, randus nuo acne. Ir be galo jais džiaugiuosi. Jaučiu savotišką maištą – tobulai netobula. Kaip banaliai beskambetų.
Kartais atrodo tam kad pasiekti tokio pasitenkinimo reikėjo neklausyti jokių signalų ir perspėjimų. Ir dabar būti patenkintai ir gyventi su pasekmėmis.
Raumenų stiprinimas padėjo užauginti stubūrą. Daugiau nebereikia auginti raumenų kad būti stipriai.
Reikėjo mesti svorį kad jausti kontrolę.
Galvoju apie savo pacientus, pažįstamus ir draugus.
Mūsų kūnas yra protingesnis už mus. Jei priugino svorio, reikėjo. Jei susirgom, reikėjo. Kūnas veikia optimaliai, taip kaip sugeba kad mes išgyventumem. Riboja mus kai mums reikia ribojimo. Pvz., nuostabus dalykas kaip po sporto krenta skydliaukės veikla kad sustabdyti mūsų aktyvumą ir mes galėtume atsistatyti.
Jei turite svorio kuris jūsų nuomone yra nereikalingas – think twice. Galbūt jame estrogenai be kurių sutriks ne tik lytinė funkcija bet ir atsiras kaulų retėjimas.
Turiu pacientę kuriai po liposakcijos atsirado hiperprolaktinemija (taip atsirado pieno). Nes riebaluose buvo estrogenai.
Mamai pradėjus naudoti vaistus nuo cholesterolio po metų pradėjo retėti kaulai. Nes iš cholesterolio gaminami estrogenai.
Man metant svorį dingo mėnesinės. (Na, čia dažnesnis atvejis).
Arba auginant raumenis sutrinka virškinimas. Nes reikia daug medžiagų pasisavinti iš virškinamojo trakto raumenų statybai.
Pradėjot naudoti kontraceptikus ir sutriko miegas/atsirado galvos skausmas/ nugaros skausmas/ akmenligė – ner ko kištis į kalcio metabolizmą. Estrogenai jame dalyvauja.
Esu taikoje su savo kūnu. Esu sau be galo dėkinga už tai.
Bet kai mano kūnas vėl pradės keistis man vėl teks prisijaukinti idėją savęs pasikeitusios. Tikiuosi pavyks greičiau nei per dešimt metų.
Ar šiandien šypsositės savo atspindžiui veidrodyje?

4 komentarai apie “Apie apribojimus ir santykį su kūnu.

  1. Kaip šis straipsnis įkvepia pažiūrèti į savo kūną kitaip, su meile.. Man, tiesą sakant, ši užduotis dar nepasiekė finišo linijos, bet mokausi. Nors kūno priėmimas man labiau emocinis dalykas,artumo, santykio su kitais perkėlimas į kūną, ką dažnai sunku atskirti.

    Patinka

  2. Na nežinau, jei viskas būtų taip paprasta, būtų šaunu. Bet.. visada pagalvoju apie kraštutinumus, pvz. kai sveria 50 kg per daug, ar irgi kūnas žino kad taip jam geriausia ?

    Paspaudė "Patinka": 1 person

Parašykite komentarą