Apie motinystę ir moters grožį (be poezijos).

Pakawonder-woman-super-babenkamai dažna problema. Štai pasibaigė vienas gražiausių (nors ir sukeliančių daug nepatogumų) Jūsų gyvenimo laikotarpis. Jūs grįžote iš gimdymo namų ir kaip ir turėtumėte džiaugtis. Bet po kurio laiko pradedate darytis irzli ir nelaiminga. Nieko nuostabaus. Kiekviena moteris nori jaustis graži. Tačiau, kai šalia mažiukas, taip sunku surasti to laiko, ir prie visko dar ir tas pogimdyminis pilvukas nepraeina…

Baltosios pilvo linijos diastazė nėra reta problema, ypač po pakartotinio nėštumo / gimdymo.

Kas yra ta baltoji linija? Tai yra pilvo raumenų aponeurozių susijungimas, kuris atskiria dešinį ir kairį tiesųjį pilvo raumenį. Tai yra jungiamasis audinys, kuriame beveik nėra nervų ir kraujagyslių.

Nėštumo metu dėl pilvo apimties didėjimo, gimdos spaudimo į pilvo sieną bei hormoninių pokyčių šį linija platėja, išsitempia bei suminkštėja. Paprastai pokyčiai savaime atsistato iki 1 metų po gimdymo. Tačiau, kai yra daugiavaisis nėštumas, didelis vaisiaus vandenų kiekis, didelis vaisius arba iki nėštumo pilvo raumenys buvo silpni, taip pat didelis svorio prieaugis nėštumo metu, šis procesas gali užtrukti arba visai sustoti. Tokiu būdu moteris lieka su atsikišusiu pilvuku.

Be abejo, atsistatymas dar priklauso ir nuo diastazės laipsnio. Laipsniui įtakos turi aukščiau minėti veiksniai.

Ko griežtai negalima daryti jei yra baltosios linijos diastazė:

Būtų neteisinga daryti pratimus kurie tiesiogiai naudoja pilvo preso raumenis, tokie kaip “dviratis“, susilenkimai, pratimai ant kamuolio, “plank“, atsispaudimai, atsilošimai, kai pilvo siena yra išgaubiama į priekį. Tai liečia ir labai daug jogos pratimų, nes pilvo raumenų įtampa verčia baltąją liniją dar labiau išsitempti.

00ed3cff947a19a58fe08ce3f33b77f6

Jokiu būdu negalima nešioti korseto. Taip, galbūt pačią baltąją liniją jis atstatinės greičiau. Bet nereikia pamiršti, jog dėl išsitempimo yra susilpnėję ir dubens dugno raumenys. Taigi, korseto dėka didinant spaudimą pilvo ertmėje, didėja spaudimas į dubens dugną. Kodėl tai blogai? Nes tai sukelia vidinių lytinų organų nusileidimą, ilgesnį kraujavimą po neštumo, hemorojaus atsiradimą. Tas pats principas galioja ir pilvo preso pratimams.

Taip pat, reikia save pasaugoti – nekelti sunkių daiktų (>5kg), nekelti ištiestomis rankomis (visada sulenkti rankas per alkūnes), nekelti nieko ištiesta nugara.

O ką daryti?

Būtini aerobiniai pratimai, svorio mažinimas (jei priaugote daug per neštumą). Kas liečia pagalbą, tai didelio laipsnio diastazė gali reikalauti chirurginio gydymo. Geriausia pagalba yra fizinis aktyvumas, dieta. Manualinės technikos, tikrai nėra panacėja, tačiau gali sumažinti įtampą kitų struktūrų, kurios gali traukti baltąją liniją.

Pratimai, kuriuos galima atlikti, bet būtina tai daryti su labai atsargiai:
1. Vadinama “katė“, atliekama nepilnai. Jei esate lankę jogą, tai girdėjote apie ši pratimą. Atsistojate ant keturių, rankos tiesiai po pečiais, keliai po dubens kaulais. Nugara reikia laikyti tiesia ir jokiu būdu neišsilenkti. Su iškvėpimu išgaubiat nugarą į viršų. Su įkvėpimu grįžtate į pradinę padėtį. 10-15 pakartojimų.
2. “Slaidai“ kojomis. Atsigulate ant nugaros. Juosmuo prispaustas prie grindų, kojos sulenktos per kelius ir pėdos pastatytos ant grindų. Paeiliui ištiesiat vieną, paskui kitą koją nepakeliant pėdų nuo grindų. “Važinėjat“ pėdomis per grindis. 10-15 kartų kiekvienai kojai.
3. Pečių tiltas. Atsigulate ant nugaros. Kojos sulenktos per kelius, pėdos ant grindų, pastatytos kiek plačiau klubų. Rankos palei kūną delnais į apačią. Su įkvėpimu, pakelėte dubenį nuo grindų, su iškvėpimu nuleidžiate. 10-15 pasikartojimų.
4. Pečių kelimas nuo grindų. Jį reikia daryti labai atsargiai ir galvojant apie kiekvieną judesį. Atsigulate ant nugaros. Juosmuo prispaustas (!) Pėdos ant grindų, kojos sulenktos per kelius. Rankos ant grindų, delnais į apačią. Su iškvėpimu lėtai pakeliate galvą, rankas ir pečius, užsilaikote šioje pozicijoje 3 sek. Galvokite apie pilvo įlenkimą į vidų, lyg norėtumėte jį prispausti prie stuburo, jis paprastai pats įkrenta, lyg vakuumo įtrauktas. Su įkvėpimu grįžtate į pradinę padėtį. Stebėkite, kad perdaug neįtemptumėte pilvo preso ir jis neatsikištų į priekį. Keliantis, menčių galiukų nuo grindų nekelkite. 10-15 pakartojimų.
Tokie būtų pratimai ir patarimai. Bandykite, būtina daryti bent 3 kartus per savaitę. Taip pat derinti su taisyklinga mityba ir aerobiniais pratimais. Laikykitės atsargumo priemonių (nekelti sunkių daiktų ir t.t., kaip rašiau). Ir aišku, pasisemkite kantrybės, reikės 6-10 savaičių, kad pamatytumėte rezultatus.

Ivette-Ivens-breastfeeding-goddesses4

Bet paskutinis patarimas būtų neskubėti, nei mesti priaugto svorio, nei „kačialinti“ raumenys. Dubens dugnas standėja apie 4 mėn. Tas svoris yra priauginamas tam, kad Jūs galėtumėte maitinti vaiką krūtimi, kad visada būtų kur gauti maistinių medžiagų.

Leiskite sau tą laiką paskirti savo vaikui.

Parašykite komentarą